Ocak Ayı Serviks Kanseri Farkındalık Ayı
25 Ocak 2024

111.jpg

Serviks kanseri, dünya genelinde kadınları en çok etkileyen, etkili tarama yöntemleriyle erken tanınıp tedavi edilebilen ve böylelikle hastalığa bağlı ölüm oranlarının büyük oranda azaltılabildiği kanser türlerinden biridir. Ocak ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı olarak belirlemiş olup dünyanın birçok ülkesinde hastalığa dikkat çekmek üzere çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Rahim Ağzı Kanseri Neden Önemli?

Rahim ağzı kanseri önlenebilen bir hastalıktır.

Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiğinde %100 tedavi edilebilir bir kanser türüdür.

Rahim ağzı kanserinden ölüm tamamen engellenebilir durumdadır.

Düzenli rahim ağzı kanseri taramasından geçen bir kadının, rahim ağzı kanserinden ölmeyeceği söylenebilir.

Risk faktörleri: Aşağıdaki özelliklere sahip bir kadınsanız, rahim ağzı kanseri için yüksek risk altında olabilirsiniz:

·         30 yaşın üzerinde olup tedavi edilmemiş Human Papilloma Virüs (HPV) ve/veya cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonlarınız var ise. (HPV, rahim ağzı kanseri de dahil olmak üzere en az altı kanser türüne neden olabilen, cinsel yolla bulaşan yaygın bir virüstür.)

·         Erken yaşta (16 yaş öncesi) aktif cinsel yaşama başladıysanız,

·         Birden fazla  partneriniz var ise,

·         Düzenli şekilde rahim ağzı kanser taramaları yaptırmıyor iseniz,

·         Sigara içiyorsanız,

·         Meyve ve sebzeyi az tüketmek şeklinde bir beslenme alışkanlığınız var ise,

·         Düşük sosyoekonomik düzeye mensup iseniz,

·         Uzun süre (5 yıldan fazla) doğum kontrol hapı kullanma öykünüz var ise,

·         Zayıflamış bağışıklık sistemi (İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü/HIV gibi) söz konusu ise,

·         Aşırı kilolu veya obez iseniz,

·         Rahim ağzı kanseri olan bir kız kardeş veya anne gibi yakın bir akrabanız varsa,

·         Doğumdan önce dietilstilbestrol'e (DES) maruz kalmış iseniz rahim ağzı kanseri için yüksek risk altında olabilirsiniz.

Belirtileri Nelerdir?

Serviks’te kanser öncesinde gelişen değişiklikler genellikle belirti vermeyip ancak pelvik muayene, Pap Smear testi ve HPV testleri ile erken dönemde tespit edilebilmektedir.

Aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız hemen hekiminize başvurunuz:

•             Vajinadan artan miktarda veya alışılmadık türde akıntı geliyorsa,

•             Sırt, bacak veya kadın cinsel organlarının olduğu bölgede ağrı hissi varsa,

•             Yorgunluk, kilo kaybı, iştahsızlık gelişmişse,

•             Tek ya da iki bacakta şişkinlik varsa,

•             İdrar yaparken ağrı hissedilirse,

•             Normal adet dönemi dışındaki zamanlarda lekelenme tarzında hafif kanama oluyorsa,

•             Normalden daha uzun süren veya daha ağır olan âdet kanaması söz konusu ise,

•             Cinsel ilişki sırasında veya sonrasında kanama veya ağrı varsa,

•             Menopoz sonrası kanama olursa.

Tarama Testleri Nerelerde Yapılabilir?

81 İlimizde Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM); Kırsal ve dezavantajlı gruplara da mobil tarama araçları ile söz konusu tarama hizmetleri ÜCRETSİZ olarak verilmektedir. Ayrıca; kamu ve üniversite hastaneleri ile özel hastanelerde de PAP-Smear testi ile fırsatçı taramalar devam etmektedir.

Tedavi

Erken dönemde saptandığında ek bir başka tedaviye ihtiyaç olmadan tümör cerrahi olarak çıkartılabilir. Eğer daha ileri bir safhada karşılaşılmışsa kemoterapi ve radyoterapi verilmektedir. Hangi tedavinin kime ve nasıl uygulanacağı evreye göre değişmektedir.

Korunma

•HPV’nin en çok kanser yapan tiplerine karşı geliştirilen ve koruyuculuğu yüksek olan aşılar mevcuttur. Dünya Sağlık Teşkilatı, serviks kanserine karşı 9-14 yaşlarındaki kız ve erkek çocuklara aşı yapılmasını önermektedir.

•30 yaşından itibaren tarama testlerini düzenli bir şekilde yaptırmak.

•Güvenli cinsel ilişki konusunda danışmanlık almak.

•Erkeklerin sünnet olması.

•Sigara kullanmamak.